Zgodovina

Začetki družinske obrti Sodnik segajo v drugo desetletje prejšnjega stoletja, ko je moj pra-praded Sodnik France iz Klanca pri Komendi, po poklicu sicer zidar, tekom zime, ko v tovrstni panogi ni bilo pretirano dela, izdeloval tudi žlebove na leseni pripravi. Prav tako je popravljal in izdeloval tudi različne posode in vrče za zalivanje, ter ovalne banje za kopanje otrok, hodil od hiše do hiše in krpal pretečeno posodo, ter z žico vezal lončeno, v plačilo pa najpogosteje dobil suhega mesa in sadja, ki je bilo družini z dvanajst otroki vedno dobrodošlo. Za nadaljevanje tradicije je nato v uk za kleparsko delo nato dal sina Maksa, ki se je kasneje odženil v Šenčur, tradicija tovrstne obrti pa se je nato nadaljevala po njegovi hčerki.

Kot tretji v družini se je obrti izučil tudi moj stari oče, Avgust, ki je kasneje kupil hišo v Zalogu pod Krvavcem in se tam tudi poročil. Slednji je nato izučil še dva svoja brata: Rudolfa in Slavka, prvi je žal tragično preminul med vojno kot partizanski kurir Robi, drugi pa se je kasneje preselil v Kranj, kjer si je ustvaril tudi družino.

     

Avgust je nato je po nasvetu nemških uradnikov v izogib vojni vihri že tudi prijavil kleparsko obrt, kar pa ga je posledično že takoj po prevzemu obrtnega dovoljenja, vodilo na neizogibno delo na Koroško, in sicer popravljat med bombandiranjem porušene strehe tamkajšnjih hiš.

Veliko dela pa ga je ob povratku že čakalo tudi doma, in sicer je precej njegovega časa vzela izdelava kotlov za kuhanje za partizane in pa škatel za njihove mine. Po vojni se je nato posvetil tudi obnovi okoliških objektov, za obrt pa je izučil tudi veliko ostalih kmečkih fantov, s katerimi so nato med drugim delali tudi na tovarni Titan in pa smodišnici v Kamniku. Dolgo je bil edini tovrstni obrtnik med Kranjem in Kamnikom.

Izučil je tudi svoja dva sinova, Avgusta in Petra. Prvi se je nato oženil v Komendo in tam nadaljeval obrt, Peter pa je ostal doma, 28 let vodil svojo obrt, ter nato naposled svoje mojstrstvo prenesel tudi name, ki se v tej dolgoletni tradiciji udejstvujem še danes, seveda z novozgrajenimi delavnicami in moderno mehanizacijo.